V každé kuchyni nalezneme pár elektrospotřebičů, bez kterých by kuchyně nemohla existovat. Mezi hlavní spotřebiče patří sporáky, trouby a lednice. Dnes bychom se rádi věnovali právě sporákům. Těch existuje hned několik druhů a záleží na každé hospodynce, jakým způsobem vaří a připravuje jídlo.
Velká většina sporáků má standartizovanou šířku a výšku. Nejčastěji se v obchodech setkáte s klasickou šířkou 54 cm. Jedinou vyjímnkou jsou sporáky určené pro gastronomické využití nebo sporáky se sklokeramickou deskou. Ty se vyrábějí i ve větších šířkách. Hlavní rozdíly tak spočívají v energii, kterou sporák využívá k ohřevu a vaření jídla.
Jedná se o nejpouživanější typy sporáků. Jejich hlávní výhodou je cenová dostupnost. Klasické plynové sporáky měly také plynovou troubu. U této trouby je největším problémem udržování té správné teploty. Dnes se již od tohoto druhu trouby upouští a raději se využívá elektrické trouby.
Jedná se o sporák, který má elektrickou troubu, ale plotýnky jsou plynové. Do panelákových bytů se jedná o nejpřijatelnější volbu. Takováto elektrická trouba umí hned několik funkcí, které oceníte při přípravě jídla (gril, ventilátor, dostatečné osvětlení). Výhodou jsou také přednastavené programy pro přípravy pokrmů.
Velkou výhodou těchto sporáků je rychlý ohřev (provozní teploty dosáhnou již za 15 sekund) a také vícezónové plotýnky. Ty umožňují lepší využítí elektrické energie. Efektivita sklokeramických desek se pohybuje okolo 70%. Další výhodou je snadná údržba a čištění. Tento typ sporáků mívá také elektrickou troubu a hodí se tam, kde chybí přívod plynu.
Stále se také prodávají litinové sporáky, které však na dnešní dobu nemají příliš velkou efektivitu při spotřebě energie. Své místo si však najdou a zaslouží.
Pokud tedy uvažujete nad koupí nového sporáků, využíjte nabídky internetového obchodu specializovaného na kuchyňské elektrospotřebiče a sporáky.
Fotogalerie interiérů a stylových kuchyní
Diskuze:
Žádný komentář pro článek “Sporáky a rozdíly mezi nimi”
Zanechat komentář