Abychom mohli naplno využívat kuchyni, je nutné mít to správné nádobí pro přípravu jídla a pokrmů. Dnešní nabídka je již tak široká, že si z ní vybere skutečně každý. Avšak zůstávají materiály, které mají svou historii a jsou prověřeny desítkami až stovkami let používání. Mezi takovýto druh patří smaltované nádobí.
Smaltované nádobí je používáno již po staletí a svou renesanci zažilo v polovině minulého století. V devadesátých letech minulého století pak zájem o toto nádobí upadal a to především z důvodu otevření trhu. Avšak nyní se mnoho hospodyněk k tomuto druhu nádobí vrací o opět objevuje kouzlo tohoto materiálu. Mezi velké přednosti smaltovaného nadobí patří především rychlost přípravy jídla a estetičnost tohoto druhu nádobí.
Smaltované nádobí je většinou vyrobeno z hlíníku a ten je napovrchu chráněn smaltovou vrstvou. Takto upravené nádobí je vhodné pro jakýkoliv druh sporáku. Tedy i pro moderní sklokeramické desky nebo indukční vařiče. Dnes se můžeme již setkat s širokou nabídkou sortimentu. Od nejrůznějších barev až po nejrůznější druhy nádobí. Mezi nejžádanější smaltované nadobí patří hrnce, pekáče a pečící formy (všech možných tvarů). Právě pečící formy ocení hospodyňky, které rády a často pečou. Pekáče jsou vhodné pro jakoukoliv přípravu jídla. Od zapékání těstovin až po pečení buchty.
Za hlavní nevýhodu tohoto materiálu je často pokládána křehkost. Proto je vhodné při manipulaci se smaltovaným nadobím dávat na něj pozor a opatrně jej pokládat. Při neopatrném užívání by se mohla smaltová vrstva odloupnout.
Pokud chcete překvapit své blízké, využíjte některé z mnoha druhů pečících forem. V nabídkách naleznete jak klasické “babovkové” formy, tak zároveň plno nejrůznějších tvarů - například ryby, beránky, zajíce apod.
Své místo si najde smaltované nadobí také na chalupách a v kuchyních pojatých ve starodávném designu. Přeci jen není vhodné vařit v kuchyni na chalupě s moderním nádobím. Právě zde totiž smalt bude plnit také estetickou součást kuchyně.
Fotogalerie interiérů a stylových kuchyní
Diskuze: